Alaplı Meslek Yüksekokulunda ''Sıfır Atık Dünyaya Nefes Olsun'' Konferansı verildi

Küçült Yazı Tipi Büyüt

Alaplı Meslek Yüksekokulu'nda 'Sıfır Atık Dünyaya Nefes Olsun' konulu konferans verildi. Yüksekokul Konferans Salonunda 26 Şubat 2020 Çarşamba günü saat 15:30' da düzenlenen konferansta Alaplı Belediyesi Temizlik, Park ve Bahçe Hizmetleri Sorumlusu Metin ÖZDİN tarafından konferans verildi. Akademik-İdari personel ve öğrencilerin katıldığı konferansta konuşan ÖZDİN; plastik atıklar, atık piller, bitkisel yağlar, cam atıkları ve metal atıkların çevreye verdiği zarardan ve atık geri dönüşümünün öneminden bahsetti.

Yaptığı konuşmada günümüz gündem konularından olan geri dönüşüme katkı sağlamak için yapılan ücretli poşet uygulamasının ülkemizde poşet kullanımını Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın verilerine göre  %78 azalttığını belirterek bunun doğaya katkılarından bahsetti.

Ayrıca ÖZDİN konuşmasında atık pillerin geri dönüşümünden bahsederek pillerle ilgili olarak; ''Bir kalem pil toprağa atıldığında birkaç ay içerisinde 4 m2 toprağı zehirliyor. Pilin içerisinde çinko ve civa bulunmaktadır. Suya karıştığı zaman insan zehirlenmelerine ve toplu balık ölümlerine neden oluyor. Pili mutlaka diğer çöplerden ayrı yerde biriktirmeliyiz.'' dedi.

Diğer atık türlerinden biri olan evde yemeklerde, kızartmalarda kullanılan bitkisel atık yağın çevreye zararından bahsederek  ''Bir litre bitkisel atık yağ bir milyon m3 suyu kirletiyor'' dedi. Atık yağların biriktirilerek Alaplı Belediyesince lisanslı firmalara teslim edildiği ve bu firmalar tarafından atık yağlardan çevreci biyodizel yakıt elde edildiği bilgisi verildi. Ayrıca lisanssız firmaların kimyasal işlemler uygulayarak tekrar yağları piyasaya sunduğu konusunda uyardı.

Konuşmasına son verirken sıfır atık projesindeki asıl amacın kaynağında geri kazanma olduğunu söyleyerek atıkların gelişi güzel değil de sınıflarına göre atılmasının önemini vurguladı.

Konferans sonunda Alaplı Meslek Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Oturak tarafından sunumlarından dolayı Alaplı Belediyesi Temizlik, Park ve Bahçe Hizmetleri Sorumlusu Metin ÖZDİN' e  teşekkür belgesi takdim edildi.